Lærerstuderende fra Campus på Ø-arkivet

26-02-2024
Julie Skovgaard Sommer von Würden

På Ø-arkivet har vi haft besøg af studerende fra læreruddannelsen og deres underviser, adjunkt Susanne Nørgaard fra Københavns Professionshøjskole, Campus Bornholm. Sikke en skøn dag med højt kvalificerede studerende. 

Undervist og guidet af ph.d. i pædagogik og uddannelse, forsker, og ansat på Ø-arkivet, Julie Sommer von Würden, har vi arbejdet med uddannelse og skolegang på Bornholm bundet til Bornholm som sted – der talte lige ind de studerendes undervisningsforløb om udeskole og stedsbaseret læring.

Vi fordybede os i arkivalier, i bornholmsk skolehistorie og vi hørte oplæg om lokal dannelse med fokus på den viden, der ligger i vores historie og kulturarv. Vi kiggede i vandreskolejournal fra 1817, set på sognekort, været i kælderen og på bedste Rigsarkivs-maner rullet med hylderne, der hvor skolearkivalier opbevares. 

Vi diskuterede historie på mange planer. Fra historie som en tænkning ind i måden, vi forstår os selv som mennesker, som lærere: hvorfor gør vi som vi gør? - grundstenene for den måde vi dannes, og danner, formes og former, opdrages og opdrager på, over til historie som det nære, som et tilhørsforhold. Barn som voksen har vi brug for at føle, at vi hører til. 

Sikke mange inspirerende tanker fra de studerende om, hvordan den lokalhistoriske tænkning, viden om den nære og bornholmske historie kan bruges i undervisningssammenhæng. Som afslutning på dagen drog de studerende ud fra Ø-arkivet med opgaven at arbejde på et tænkt undervisningsforløb med inspiration fra dagens forløb.

Er du selv elev eller studerende og skal skrive opgave eller er du underviser og skal bruge materialer så gemmer vores arkiver på uanede mængder at spændende historie, udspillet sig lige udenfor eller ganske tæt på klasseværelset – historie der er lige til at fordybe sig i.